Kost
KOSTPOLITIK PÅ RINGE EFTERSKOLE
Kostpolitikken tager udgangspunkt i moderne, ernæringsteoretiske principper. Vi prædiker ikke for en bestemt ernæringspolitisk linje, men tror på, at vi gennem den daglige påvirkning kan øge elevernes kost-mæssige bevidsthed.
Sund kost er for os varieret, fedtfattig og nærende kost – Mad som laves med respekt for råvarer, sæson og årstider. Sund kost er indbydende og lækker kost – fremstillet med omhu og kærlighed – og præsenteret med tanke på det æstetiske.
Måltider
Alle elever har faste pladser i spisesalen, hvilket bidrager til trygheden i fællesskabet.
Det skal være hyggeligt at mødes over maden, gode manerer og samtaler.
Der er faste køkkenhold, som hjælper til med servering, oprydning og opvask.
Vi lægger vægt på:
– at slukke tørsten i vand, der serveres mælk til morgenmad og vand til aftensmad. Saft hører weekenderne til.
– at kræse for eleverne i weekenderne.
– at lave mad, der taler til vore sanser
– at fastholder tradition og højtider gennem maden
– at vi følger de 8 kostråd:
- Spis frugt og grønt, 6 om dagen
- Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
- Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsprodukter hver dag
- Spar på sukkeret
- Spar på fedtet
- Spis varieret og bevar normalvægten
- Sluk tørsten i vand
- Vær fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen
Generelt følger vi Nordisk Næringsråds anbefalinger til aldersgruppen 14-19 årige.
Sådan Gør Vi:
- Vi bruger fortrinsvis danske råvarer og produkter (gerne fra lokale producenter)
- Vi køber overvejende uforarbejdede produkter
- Vi bager alt brød selv, dog ikke rugbrød
- Vi bruger raps- og olivenolie i stedet for margarine
- Vi er et nordisk inspireret køkken
- Vi afholder temauger med mad fra andre kulturer
- Vi serverer 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider hver dag
- Vi serverer flere forskellige slags salater til middagsmaden
Madspild
Vi bestræber os på, at der smides mindst mulig mad ud, derfor er vi kreative ved genbrug af rester, samtidig med at vi er kritiske overfor, hvad det er, vi genbruger.
- Spis frugt og grønt, 6 om dagen
- Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
- Spis kartofler, ris, eller pasta og fuldkornsprodukter hver dag
- Spar på sukkeret
- Spar på fedtet
- Spis varieret og bevar normalvægten
- Sluk tørsten i vand


